معبد آمون در الاقصر
در این بخش از تاریخ معماری مصر به بررسی معبد آمون می پردازیم . ساخت این معابد از الگویی واحد پیروی شده است. الگوی ساخت این معابد ساختاری سه گانه دارند: حیاط، تالار ستون دار و اتاق های جنبی. در این معابد پلان به صورت مستطیل شکل است و از نوعی سلسله مراتب محوری تبعیت مینماید. تمامی فضاهای درونی در پس دیواری نسبتاً بلند محصور می شدند.
عنصر شاخص این بناها، سردر حجیمی است که بر روی محور طولی معبد ساخته شده است. نمای بیرونی معابد عبارت است از دو دیوار جسیم با برهای اریب که مانند دو بارو در دو طرف دروازه قرار گرفته و به آن مدخل یا سردر گفته میشود .که به حیاط
داخلی متصل میگردند.
حیاط این معبد برای هماهنگی با رود نیل به صورت زاویه دار و ذوزنقه ای، طرح شده است. بنای معبد عبارت است از یک رشته تالارها و نمازخانه ها که متقارن روی یکدیگر واقع شده و چون سرایی ستبر”قدس القداس” که اتاقی ست با چهارستون در چهارگوشه در پناه خود جای داده است.
معبد آمون در کرناک
این معبد از بزرگترین معابد سردردار مصری است. دارای حجم بزرگ، تالار ستون دار و حیاط رواق دار است. در تالار ستون دار این معبد ستون هایی با دو نوع سرستون وجود دارد : غنچه ای و کاسه ای )زنگوله ای( روی ستون هاکه ارکان اصلی ساختمان تالارند تزیینات فوق العاده صورت گرفته است و بدنه ستون ها به صورت نوارهای افقی با مضامین مختلف نقش شده است. ارتفاع ستون های معبد 11 متر و در بالا 0/4 متر قطر دارد. ستون های میانی بلندتر از کناری هستند و در نتیجه سقف بخش مرکزی بلندتر است و دارای پنجره.